Angående artiklar i Bohusläningen och GP

Under fredagen den 19/12-08 kunde man läsa i Bohusläningen att GFKU ska ha skrikit könsord riktade till, bla, Önnereds målvakt Aronsson. GFKU har under dagen kontaktat Bohusläningens Karin Carlsson och sagt hur vi upplevt situtionen.  

Inte nog med uttalanden i Bohusläningen.
I Göteborgs Posten kan man läsa bla. följande:
"Könsorden och påhoppen mot Önneredsspelarna haglade tätt."
Vidare kan man läsa följande citat, som hämtas ifrån Önnereds tränare Patrik Karlsson:
"Visst ska man tåla nidramsor, men könsord hör inte hemma i den här kulturen. Det är absolut inte bra att skrämma bort den vanliga publiken."
   Vi i GFKU är väldigt intresserade av att veta vilka könsord som nämndes och till vem?! Det står varken i Bohuslänningen eller i GP vem som hävdar att det skrikits könsord och vem dem skulle ha varit riktade till. Om det inte finns någon källa och ingen som kan peka ut någon i GFKU som "skyldig", hur kan man då bygga hela artiklar på dessa påståenden?!
I GP kan man läsa att barnfamiljer "Var på väg att gå hem" (vände dom i dörren, eller var det tidigare?!) - och i Bohusläningen står det att barnfamiljer valde att lämna hallen - även detta utan källor...
   Att Gp har valt den rubriksättning som man har valt anser vi i GFKU är olycklig. Om nu spelare i Önnered känner sig smutskastade, vem har då gett GP rätten att smutskasta oss utan underlag för det?!
   Det ända könsord GFKU skrek undermatchen var i ramsan - "ifrån skogen hörs ett rop - sug min kuk, Olle Goop" Eftersom denna ramsa är hämtad direkt ifrån IFK Göteborgs hejarklack undrar vi i GFKU ifall GP tänker publicera liknande artiklar efter varje match då Änglarna väljer att använda sig av samma ramsa?!
   För det måste ju ha varit detta GP syftar på då man säger "könsorde haglade tätt"?! Eller?!

Vi i GFKU är förvånade över all publicitet dessa ramsor har fått, då det skriks betydligt värre saker på en korpenmatch i handboll än vad vi valde att skrika under matchen mot Önnered. Utöver den förvåning som skapats, pga uppståndelsen omkring ramsorna, känner vi i GFKU oss överkörda av media då ingen har brytt sig om vad vi har tänkt, tyckt eller sagt.
Media har blindt litat på det som Önnered spelarna har sagt och inte tagit hänsyn till de andra källor som finns. Om Önneredspelare känner sig kränkta, vem har då gett makten till vissa tidningar att publicera artiklar som är byggda helt utan objektivitet?!
   Liknande ramsor, som användes i matchen mellan Kropps och Önnered, riktades mot Sävehof, Johanna Ahlm, Skövde och Kungälv.. Dessa svarade med ett skratt och tyckte att det var roligt att vi var där och engagerade oss. Det är tråkigt att inte alla kan ha samma distans till de ramsor som GFKU valt att använda sig av.
   Om någon spelare, barnfamilj eller privatperson känner sig kränkt beklagar vi detta. Vad vi i GFKU ifrågasätter är varför just detta blev startskottet för ett sånt herrans liv i media. Är det okej att skrika vissa sker till manliga utövare av en sport, men när det ritkar sig till en damidrott är det inte längre rumsret? Det verkar onekligen så, eftersom varken Bohusläningen eller Gp har publicerat något liknande då en klack använt sig av tex, "Alla luktar fisk i Göteborg". Och om nu GFKU hade använt sig av könsord. Varför skulle det vara så frukltansvärt i en handbollsmatch, men inte i en fotbolls eller hockeymatch?!
   Men som sagt, GFKU har tagit avstånd från ramsor innehållandes sådanna ord!

Till slut väljer vi att kommentera följande ur fredagens Göteborgs Posten.
"På er hemsida kan man läsa att GFK Ultras satte färg på tillställningen med sina härliga ramsor. Vad säger du om det?
- Så ska det absolut inte stå när det är några som känt sig förnedrade och kränkta.
Strax efter att GP pratat med Hans Arvidsson togs hyllningen till GFK Ultras bort från Kroppskulturs hemsida."

GFKU tar, som tidigare nämnts, avstånd ifrån könsord mm, och anser att vi har satt färg på tillställningen. Om Mikko Natri på GP anser något annat föreslår vi i GFKU att han går på Önnereds nästa match hemma. Sedan är Natri välkommen att besöka Agnebergshallen och bedömma ifall inte GFKU "Sätter färg på tillställningen med sina härliga ramsor".
   För vad som tyckts ha glömts bort är att vi faktiskt stöttar och peppar vårat eget lag i stortsett hela matcherna. Att vi sedan skriker en nidramsa då och då har förstorats upp till något huligan liknande!
    Tycker Aronsson, Arvidsson och Natri att damhandbollen var roligare utan läktarkultur?!

Att spelare i Sävehof tycker att liknande ramsor "bara är roliga" är tecken på att det är spelare med vana av läktarkultur. Dessa spelare förstår att vi inte gör ett påhopp på privatpersonen, utan bara ritkar en ramsa - med glimten i ögat - mot handbollsspelaren. Vi vill att det ska vara roligt att gå på handboll. T ex  är Sävehof och Skövde lag som visar att dom har den distansen - vilket vi i GFKU ger en applåd för!

(Att Gp väljer att publicera Aronssons uttalande som lyder
"Efteråt gick Kroppskulturs spelare och tackade klacken. Hade det hänt i vår hall skulle jag under matchen gått och sagt att de skulle ut därifrån" är bara skrattretande!
För det första framgår det av artikeln att vi bar har skrikit könsord - vilket alltså inte alls är sant. Att Aronsson väljer att kritisera våra spelare för att dom tackade oss är skrattretande.
Aronssons avslutning "Hade det hänt i vår hall..." får oss att tappa hakan. Vi ser fram emot den dagen då Aronsson går fram till Hammarby klacken å säger "GÅ UT HÄRIFRÅN!"
Den dagen vi får se om Aronsson verkligen står för sina ord kan mycket väl i sammanfalla med returmötet mellan Önnered och Kroppskultur - bara så hon vet, vår allas lilla Aronsson)



// GFK Ultras
En tradition sedan 2008

Kommentarer
Postat av: Broström

Jag måste verkligen hålla med dej om just det där kvinnligt vs manligt. Vi ska vara så jävla jämställda i det här landet, men när det kommer till idrott så ska det daltas så jävla mycket med oss tjejer. Det är tråkigt.

Som jag skrivit tidigare, hat och könsord är jag inget fan av, annars är det fritt fram. Jag tycker att det är kul att någon bryr sej.

2008-12-22 @ 23:26:37
URL: http://metrobloggen.se/somenoppenblogg
Postat av: Junior

Svar till Broström.

Kul att du verkligen läser vad vi har att säga om det hela =) Och tack för att du håller dej saklig, det är ju inte alla som gör det ;)



Hoppas du lyssnar på våra ramsor nsäta gång, så kan ju du skriva en insändare om media börjar smutskasta oss igen ;P

2008-12-22 @ 23:45:51
URL: http://gfkultras.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0